Zakup żywych kultur bakterii

Codzienne spożywanie nabiału ma istotne znaczenie dla naszego organizmu, ponieważ dostarcza nam porcję niezbędnego wapnia. Powinniśmy spożywać nabiał w postaci serów, jogurtów i przetworów poddanych procesowi fermentacji. 

Zastosowanie żywych kultur bakterii  

żywe kultury bakteriiDietetycy zalecają, aby ograniczyć do minimum, a najlepiej w ogóle wykluczyć z jadłospisu żywność przewożoną i zastąpić ja zdrowymi produktami, które będą źródłem witamin i minerałów. Niektóre produkty możemy nawet samodzielnie wykonać w domu z ogólnie dostępnych składników. W naszej diecie muszą się znaleźć przetwory mleczne, które zostały poddane zdrowej fermentacji i zawierają żywe kultury bakterii. Mowa tu o naturalnych jogurtach, kefirach i maślankach. Zawarte w nich białko przyczynia się do budowy masy mięśniowej i wnika w każdy zakamarek ciała, gdyż bierze udział w większości procesów życiowych. Sklepowe jogurty mają w swoich składach barwniki i cukier, a domowy jogurt jest wolny od szkodliwych dodatków. Aby go samodzielnie wykonać potrzebne są nam dwa składniki, a mianowicie mleko i porcja żywych kultur bakterii. Dobrze żeby mleko było w temperaturze pokojowej, bo to przyspieszy proces fermentacji. Oba składniki mieszamy że sobą i odstawiamy w ciepłe miejsce, w którym panuje stała temperatura około czterdzieści stopni Celsjusza, gdyż w takich warunkach bakterie się najszybciej namnażają. Po około ośmiu, dziewięciu godzinach mamy jogurt gotowy do spożycia. Wystarczy go schłodzić w lodówce i można dodawać owoce. 

Kultury bakterii, które występują w przetworach mlecznych są zdrowe i potrzebne naszemu organizmowi, bo pomagają mu walczyć z wieloma bakteriami, które są dla nas groźne. Dodatkowo wspomagają pracę jelit i chronią nasz żołądek przed działaniem antybiotyków.