Morwa indyjska jest owocem, który szczególnym zainteresowaniem cieszy się wśród mieszkańców Polinezji. Potoczna nazwa dla rośliny to noni. Przez wielu uznawana jest za aspirynę przyszłości. To określenie jest w pełni zgodne z właściwościami jakie spełnia roślina. Jej zastosowanie możemy odnaleźć w pielęgnacji naszego ciała zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz.
Owoce morwy indyjskiej
Owoce noni są lekarstwem na wiele dolegliwości. Najważniejszą właściwością jest wzmacniające działanie na układ odpornościowy organizmu. Ponadto dzięki substancjom zawartym w owocach spowalniają proces starzenia oraz powodują przyrost sił witalnych. W dużym stopniu jest lekarstwem na stres oraz zmęczenie. Za najważniejszą substancję aktywną w noni uważa się kseroninę, która w dużym stopniu wpływa na ogólny stan naszego organizmu. Według mieszkańców Polinezji owoce noni poprawiają stan skóry oraz wpływają na proces jej regeneracji. Pomagają w walce z cukrzycą, chorobami serca, krwioobiegu oraz wątroby. Wielu przypisuje im nawet działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych. Wielu badaczy uważa, że dzieje się tak dzięki zawartemu w roślinie składnikowi o nazwie limonen. Potrafi on zwalczyć raka na wczesnym etapie rozwoju oraz wspomóc układ odpornościowy organizmu do walki z komórkami naznaczonymi chorobą. Głównym produktem otrzymywanym z owoców morwy indyjskiej jest sok. Potrafi on skutecznie oczyścić organizm i wesprzeć pracę wielu narządów. Z tego też względu popularność tego napoju z roku na rok wzrasta.
Soki z noni najczęściej zakupić możemy w sklepach z ekologiczną żywnością. Przed zakupem zwróćmy jednak uwagę na skład, aby był w pełni naturalny. Wielu producentów dodaje do soków zbędne substancje, które w głównej mierze przyćmiewają naturalne właściwości owoców noni. Warto również wiedzieć, że do produkcji soków najlepiej nadają się pełne cennych składników dojrzałe owoce.