Sok z noni – panaceum na wiele chorób

Morwa indyjska jest owocem, który szczególnym zainteresowaniem cieszy się wśród mieszkańców Polinezji. Potoczna nazwa dla rośliny to noni. Przez wielu uznawana jest za aspirynę przyszłości. To określenie jest w pełni zgodne z właściwościami jakie spełnia roślina. Jej zastosowanie możemy odnaleźć w pielęgnacji naszego ciała zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz. 

Owoce morwy indyjskiej 

noniOwoce noni są lekarstwem na wiele dolegliwości. Najważniejszą właściwością jest wzmacniające działanie na układ odpornościowy organizmu. Ponadto dzięki substancjom zawartym w owocach spowalniają proces starzenia oraz powodują przyrost sił witalnych. W dużym stopniu jest lekarstwem na stres oraz zmęczenie. Za najważniejszą substancję aktywną w noni uważa się kseroninę, która w dużym stopniu wpływa na ogólny stan naszego organizmu. Według mieszkańców Polinezji owoce noni poprawiają stan skóry oraz wpływają na proces jej regeneracji. Pomagają w walce z cukrzycą, chorobami serca, krwioobiegu oraz wątroby. Wielu przypisuje im nawet działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych. Wielu badaczy uważa, że dzieje się tak dzięki zawartemu w roślinie składnikowi o nazwie limonen. Potrafi on zwalczyć raka na wczesnym etapie rozwoju oraz wspomóc układ odpornościowy organizmu do walki z komórkami naznaczonymi chorobą. Głównym produktem otrzymywanym z owoców morwy indyjskiej jest sok. Potrafi on skutecznie oczyścić organizm i wesprzeć pracę wielu narządów. Z tego też względu popularność tego napoju z roku na rok wzrasta. 

Soki z noni najczęściej zakupić możemy w sklepach z ekologiczną żywnością. Przed zakupem zwróćmy jednak uwagę na skład, aby był w pełni naturalny. Wielu producentów dodaje do soków zbędne substancje, które w głównej mierze przyćmiewają naturalne właściwości owoców noni. Warto również wiedzieć, że do produkcji soków najlepiej nadają się pełne cennych składników dojrzałe owoce.