Smaczne pieczywo bezglutenowe

Bardzo dużo osób niemalże codziennie spożywa pieczywo na śniadanie czy kolacje. To z pewnością dobre źródło węglowodanów w diecie, ale najlepiej nie wybierać pieczywa pszennego, bo zawiera najmniej wartości odżywczych, witamin i minerałów.

Czy pieczywo bezglutenowe jest zdrowe?

najlepsze pieczywo bez glutenuChleb czy bułki są przeważnie wykorzystywane do popularnych kanapek, które idealnie się sprawdzają na szybkie śniadanie, przekąska, drugie śniadanie w pracy czy pożywienie w podróży. W sprzedaży znajdziemy przede wszystkim wypieki z mąki pszennej, ponieważ jest najtańsza i najłatwiej dostępna. Jednak w porównaniu z innymi rodzajami mąk jest bardzo uboga w cenne składniki. Coraz więcej piekarni wprowadza do swojej oferty także najlepsze pieczywo bez glutenu, które świetnie smakuje i jest bogate w wartościowe mikro i makroelementy. Najczęściej jest spotykany chleb kukurydziany, który ma bardzo prosty skład, bo zawiera jedynie mąkę kukurydziana, drożdże, wodę i odrobinę soli. Ponadto na rynku znajdziemy także pieczywo ryżowe, gryczana czy mieszane z kilku gatunków mąk bezglutenowych. Tego typu pieczywo można równie dobrze samodzielnie wykonać w domu, ponieważ nie jest to skomplikowane zadanie. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów i porad jak zrobić chleb bezglutenowy, zatem nikt nie powinien mieć z tym kłopotu. Jeżeli chodzi o cenę pieczywa bezglutenowego  to jest ona o kilkadziesiąt procent wyższa z uwagi na zastosowaną mąkę. Za bochenek chleba bez glutenu trzeba zapłacić około cztery – pięć złotych.

Jezeli lubimy jeść pieczywo, to dobrze jest zwykłe bułki czy chleb pszenny zamienić na bezglutenowe, które zrobione są z wartościowych rodzajów mąk. Do tego często zawierają dodatki w postaci pestek dyni, słonecznika, nasion sezamu czy nawet płatków owsianych.