Jakie są zalety folii kiszonkarskiej?

 

Jak zagwarantować wysoką jakość naszych kiszonek? To bardzo proste. Wystarczy zainwestować w folię kiszonkarską. Dzięki jej specjalistycznym cechom zapewni naszej kiszonce najlepszy proces fermentacji. 

Zalety folii kiszonkarskiej

folia kiszonkarskaZarówno sianokiszonka, jak i kiszonka są niezbędną podstawą przy żywieniu bydła. Zanim zdecydujemy się na pryzmę warto pamiętać, aby dostosować jej rozmiary do liczebności bydła. Szczególnie ważną kwestią w procesie zakwaszenia jest zwrócenie uwagi na technikę przykrywania folią. Zastosowanie dwóch warstw podczas tworzenia pryzm zniweluje dostęp powietrza pociągający za sobą namnażanie się bakterii niszczących nasza kiszonkę. Pierwszą warstwę folii kładziemy tuż na obitą kiszonkę. Warto tutaj zastosować folię transparentną ponieważ jest ona nie tylko lżejsza, ale i cienka dzięki czemu lepiej przylega do zakiszonej masy uniemożliwiając tworzenie się poduszek powietrznych, zaś sama w sobie wilgotna zakwaszana masa przyciągnie dodatkowo do siebie folię usuwając powietrze z wszelkich nierówności i tym samym zapewniając doskonale warunki dla procesu fermentacji beztlenowej. Na przygotowaną w taki sposób pryzmę przyda nam się druga folia kiszonkarska. W przypadku drugiej warstwy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na grubość folii, a ta powinna wynosić minimum jeden milimetr i być stworzona z pięciu warstw zapobiegającym rozerwaniu się oraz zapewniając sprzyjające warunki zakwaszania nawet w niskich temperaturach. Ważne jest również to, aby folia była odpowiednio elastyczna.

Równie ważną kwestią jest kolor folii kiszonkarskiej. Przeważnie wybiera się te czarne, ale najlepszym wyborem jest zastosowanie folii kiszonkarskiej czarno białej, która dzięki swoim barwom zapewni nam doskonałe warunki zakwaszania.