Jak ugotować mięso w worku?

Zachowanie wartości odżywczych podczas obróbki termicznej mięsa jest bardzo trudne. Klasyczne metody gotowania nie pomagają w tym szczególnie, gdyż zarówno wrzątek jak i para sprawiają, że wiele cennych składników wypłukuje się z kawałka mięsa, który gotujemy. Dodatkowo problemem jest też kurczenie się mięsa w trakcie gotowania. Jest jednak metoda, która pozwoli nam temu zaradzić.

W jakim worku gotować mięso?

worki do gotowania mięsaProblem związany z kurczeniem się mięsa polega głównie a tym, że odparowuje z niego woda. Często mięso mimo ugotowania w wodzie wydaje się suche. Sposobem, aby rozwiązać ten problem jest gotowanie próżniowe. Kawałek mięsa, który chcemy ugotować zamykamy w specjalnym worku foliowym. Taki worek robimy samemu, za pomocą pakowarki zamykając najpierw jedną stronę rękawa foliowego, a później, gdy wsadzimy do niego interesujący nas kawałek mięsa oraz przyprawy, drugi koniec, wysysając przy tym powietrze za pomocą specjalnej maszyny. Tak zapakowane mięso utrzyma swój naturalny aromat, ugotuje się w niższej temperaturze, a to z kolei zachowa potrzebne nam do życia minerały oraz składniki odżywcze, jakie posiadają kawałki mięsa. Warto wybrać odpowiednie worki do gotowania mięsa, które sprawią, że nasze danie będzie wyjątkowo aromatyczne. Brak kontaktu mięsa z wodą będzie dla nas niezwykle korzystny. Taki worek z mięsem po ugotowaniu i ostudzeniu można schować do lodówki, gdzie będzie czekał.

Jedną z głównych zalet takiego gotowania mięs jest fakt, że kurczy się ono najwyżej o dziesięć procent, co jest znaczną różnicą w stosunku do klasycznego gotowania lub pieczenia, które potrafi odebrać mięsu nawet połowę jego objętości. Ta metoda gotowania, czyli sous vide, pozwoli nam skutecznie tworzyć niezwykle ciekawe i atrakcyjne dla każdego dania.